Varen met een schuit is leuk voor alle leeftijden en de activiteiten rondom de vaartocht kunt u zelf, naar uw wensen, bepalen.

U kunt bijvoorbeeld voor de vaartocht een bezoek brengen aan de oude molen "De Herder" en de grootste windmolen van Nederland, de Ambtenaar. Ook is het mogelijk om daarbij een bezoek te brengen aan het bakkerijmuseum "De oude bakkerij", waar de kinderen kunnen smullen van zelf gemaakte of zelf versierde koekjes en de ouders weer kunnen proeven van en denken aan de lekkernijen van vroeger. Hierop aansluitend is een rondvaart door Medemblik mogelijk van ongeveer een uur.

Ook is Boerengolf "In de Emmer" of de Midgetgolfbaan “Wat Aars” in Onderdijk een hele leuke optie voor jong en oud, gevolgd door een rondvaart door Medemblik of Opperdoes, het Klein Giethoorn van West-Friesland.

Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen een gezellige rondvaart te maken door het mooie West-Friesland. Bijvoorbeeld in het Egboetswater, door de Grote en Kleine Vliet in Onderdijk of het pittoreske Opperdoes. De schipper vertelt het een en ander over de omgeving terwijl u geniet van uw meegebrachte hapje en/of drankje.